{ "title": "Ayak Kireçlenmesi", "image": "https://www.kireclenme.gen.tr/images/ayak-kireclenmesi.jpg", "date": "20.01.2024 06:10:09", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Ayak kireçlenmesi, eklem kireçlenmesi vücuttaki eklemlerin hepsini etkileyebilir. Ayakta oluşan kireçlenme ayak bileği eklemini, parmak eklemlerini etkileyebilir. Ayaklar vücudun yükünü taşıyan önemli organlarımızdır. Ayak kireçlenmesi ayakların hareketlerini kısıtlayıcı, dolayısıyla yaşam kalitemizi etkileyici önemli bir sağlık sorunudur. Kireçlenmenin etkisiyle oluşan ağrılarda dayanılmaz şekilde hissedilir. Özellikle geceleri şiddetini artıran ağrıların nedeni, kireçlenme yüzünden ayak eklemindeki kıkırdak dokudaki hasardır. Ayak parmak kemiklerinin arasındaki kıkırdakta hasar görmüş olabilir. Bu durumda ayaklar binen yük karşısında düzensiz kemik gelişimine maruz kalırlar.

Ayak kireçlenmesi nasıl meydana gelir?

Ayak ekleminde, parmak eklemlerinde bulunan kıkırdak doku aşırı yüke maruz kalma, ilerleyen yaş ya da travma ve darbe sonucunda aşınır ve kendine has parlaklığını kaybeder. Bu aşamada kıkırdağın dokusu tırtıklı bir hale gelir. Tırtıklı yüzey zamanla aynı bir zımpara gibi kendilerini aşındırmaya başlar. Bu kıkırdağın yok olmasına, ayaktaki kemiklerin birbirine sürtmesine neden olur. Bu eklemde ve kemiklerde gelişim bozukluğuna neden olur. Hastalarda bu durumda şiddetli ağrı, hareket kısıtlılığı gibi belirtiler ortaya çıkar. Ayağın hareket ettirilmesi bile güçleşir.

Ayak kireçlenmesi kimleri etkiler?

Ayak kireçlenmesi genellikle 30 yaşından sonra ortaya çıkabilir. Kireçlenme etkisi küçük yaşlardan itibaren etkili olmaya başlar. Erkekler bu konuda kadınlardan daha fazla risk taşır. Ayrıca genetik yatkınlığın olması, hareket yaşam tarzının olması, sigara içme, fazla kilolu olma, eklemlerin fazla hareket ettirilememesi gibi etkenlerde kişileri riskli hale getirir. Bunun yanında kalça çıkığı olması gibi bir durumda kalçaya binen aşırı yük, ayak kireçlenmesinin erken yaşlarda ortaya çıkmasına neden olur. Kadınlarda da menopoz döneminde östrojen hormonu azlığı ayak kireçlenmesinin hızla oluşmasına yol açabilir.

Ayak kireçlenmesi belirtileri nelerdir?
Ayak kireçlenmesi tedavisi nasıl yapılır?

Öncelikle ayak kireçlenmesinin olmaması için herkes bazı önlemler almalıdır. Bunların arasında ayağa binen yükün azaltılması, dolayısıyla fazla kiloların verilmesi gerekir. Her zaman sıkça yürüyüş yapılması, düzenli egzersizlerin ihmal edilmemesi gerekir. Beslenmede tuzlu, aşırı yağlı ve unlu besinlerden kaçınmak, daha çok sebze ağırlıklı yiyeceklerin tüketilmesi gerekir.

Ayak kireçlenmesi ilerlediğinde hasar gören kıkırdağın geri dönüşü olmaz. Bu nedenle zamanında kasların güçlendirilmesi ve egzersizlerin ihmal edilmemesi gerekir. Ancak egzersizler yorucu olmamalı, kas ve eklemlerin çalıştırılması amaçlı yapılmalıdır. Ayak kireçlenmesi oluştuğu zamanda eklem kıkırdağının daha fazla aşınmasını önlemek, ağrıların azaltılması gibi sorunlar için ilaç tedavisine başlanmalıdır. Eklemde şişlik oluyorsa, buz uygulaması yapılması tavsiye edilir. Bu ağrılar içinde faydalı olur. Bu tedaviler olumlu sonuçlar vermediği zaman, eklemin içine kayganlık sağlaması ve kıkırdağı beslemesi için enjeksiyon yapılabilir. Bu tedavide ayaklara binen yükün azalmasını sağlayacak baston kullanımı da uzmanlar tarafından önerilir. Eğer ayak ekleminde ciddi derecede şekil bozukluğu oluştuysa, bu hastalarda eklemleri düzeltilebilecek ortopedik operasyonlar yapılır.
" } ] }