{ "title": "Bel Kireçlenmesi", "image": "https://www.kireclenme.gen.tr/images/bel-kireclenmesi.jpg", "date": "19.01.2024 21:29:01", "author": "Mustafa Engin Çoban", "article": [ { "article": "Bel Kireçlenmesi: Halk arasında kireçlenme adıyla bilinen bel kireçlenmesi, aslında omurga etrafındaki eklemlerin aşınması, yıpranması ve deforme olmasıdır. Bu durumun sonucunda şikâyetler ortaya çıkar. Kireçlenmenin asıl nedeni genetik olup kişinin yaşamındaki olumsuz faktörler hastalığın genç yaşlarda başlamasına sebep olabilir. Bu olumsuz faktörler örnek olarak, aşırı kilolu olmak, deforme olmuş yıpranmış eklemlere fazla ağırlık verilmesi, yük kaldırma ve eklemleri zorlayıcı hareketler bel kireçlenmesinin oluşmasını sağlar.

Belde bulunan omurga arası diskler diskler arsında bulunan sinir uçları ve omurgaları birbirine bağlayan eklemlerden oluşur. Zorlanmalar sonucu bu eklemler ve sinirler aşınır, sertleşir ve etrafını saran bağların gerilmesine sebep olur.

Belde Kireçlenme Belirtileri Nelerdir?

Normalde bel kireçlenmesi ağrıya neden olmaz. Omurga etrafındaki eklemlerin deforme olması yıpranması yavaş yavaş meydana gelir. Fakat bu aşınmalar sonucu dokularda zedelenme ve aşırı baskı sonucu kaslarda ağrı meydana gelmeye başlar. Hastada bu ağrılar şiddetli bir şekilde artar kimi zaman bel ve bölgesine, kalçaya ve ayaklara kadar iner kişinin ayaklarında uyuşma, karıncalanmaya sebep olur. Kireçlenmenin sebep olduğu eklem bozuklukları ve dokuların yıpranması sonucu hastanın günlük aktiviteleri kısıtlanır. Gün içerisinde yeterince eğilip kalkamama, herhangi bir ağırlık kaldırmada yeterince kuvvet alamama, fazla ve sürekli yürüyememe, sabahları şiddetli bir ağrıyla uyanma gibi belirtiler ortaya çıkar.

Bel Kireçlenmesi Tedavisi Nasıl Yapılır?

Bu hastalığın tedavi sürecinde hastanın şikâyetlerine göre tedavi seçeneği uygulanır. Ağrılar hastanın neresinde ise tedavi de o bölgeye odaklı yapılır. Kişinin tedavi süreci içerisinde günlük hareketleri kısıtlı olduğundan fizik tedavi uygulanır. Özellikle hastanın deforme olmuş ve sertleşmiş eklem yerlerine lazer tedavisi uygulanır. Elektrik ve egzersiz tedavisi de bu hastalıkta etkilidir. Tedavi de kireçlenme ortadan kaldırılamadığı gibi sadece kişinin ağrıları ve hastalığın dahada ileri bir seviyeye ulaşmaması sağlanır. Bu şekilde hastanın günlük yaşantısı daha da aktif bir hal alır ve şikâyetlerinden kurtulur.

Bel Kireçlenmesinde Nelere Dikkat Edilmeli?

Fizik tedavi ve egzersiz yapılması hasta için çok faydalıdır. Doktorun önerdiği egzersiz hareketleri 3-4 hafta boyunca günde 2 defa tekrarlanmalı ardından daha sık bir şekilde devam edilmelidir. Günlük hafif tempolu bir yürüyüş de çok iyi gelecektir ve kaplıca tedavileri de bel kireçlenmesi için etkili bir yöntemdir. Ayrıca sırt kaslarını güçlendirmek için sert bir zeminde vücudu fazla zorlamayacak bir şekilde mekik çekilebilir. Bunların yanı sıra karın kasları da güçlendirilmelidir. Bunu için en iyi egzersiz sırt üzeri düz bir zemine yatılır, kişi kafasının altına bir minder koyar, dizler ayak tabanları düz olarak zemine basacak şekilde yarım bükülür, eller bel altının çukurunda avuç içleri zemine gelecek şekilde birleştirilir ve kişi belini kuvvetli bir şekilde ellerin üzerine bastırır. Bu egzersiz düzenli bir şekilde yapılırsa karın kasları için etkili olacaktır.
" } ] }