{ "title": "Damar Kireçlenmesi", "image": "https://www.kireclenme.gen.tr/images/damar-kireclenmesi.jpg", "date": "19.01.2024 12:52:31", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Damar kireçlenmesi, halk arasında damar sertliği diye bilinen, tıpta ateroskleroz diye tanımlanan bir rahatsızlıktır. Damarlar aynı su boruları gibi kireç bağlamakta, bu nedenle elastikiyetlerini kaybetmekte, sonuçta daralarak tıkanmaktadır. Kan damarlarının içindeki hücreler esnekliğini kaybettiğinde, daralmakta ya da kanda bulunan yağlı maddeler damar içinde birikim yaparak daralma oluşmaktadır. Damar kireçlenmesi en fazla kalbe ve bacağa giden damarları etkisi altına alır. Toplumda görülen ölüm nedenlerinin yaklaşık %45 kadarı bu yüzdendir. Kalp damarları tıkandığında kalp krizi riski, beyin damarlarında tıkanma olunca da felç meydana gelmektedir. Bacaklarda oluşan karıncalanma, uyuşma gibi etkiler damar kireçlenmesinin yüzündendir. Bu sorun küçük yaşlarda gelişmeye başlar, yaşın ilerlemesiyle daha etkili olmaya ve zararları artmaya başlar. Oldukça sinsi şekilde ilerleme gösterir.

Damar kireçlenmesi belirtileri nelerdir?

Hastalarda görülen belirtiler kireçlenmenin olduğu damara bağlı olarak değişim gösterir. Pek çok hastada herhangi bir belirti ortaya çıkmaz. Eğer kalbi besleyen koroner damarlarda tıkanıklık oluşmaya başlarsa göğüs ağrısı, böbrek damarlarında tıkanma olursa kan basıncı yükselmesi, şaha damarında tıkanıklık olursa kalıcı ya da geçici felç durumu, bacağa uzanan damarlarda tıkanıklık olursa yürümeyle bacak ağrısı, ileri aşamada dinlenmede bile bacak ağrısı ortaya çıkabilir. En fazla görüldüğü bölge bacakta baldır kaslarının altındaki diz altında bacak arkasındaki kaslardır. Baldır kaslarında olan ağrı sadece yürümeyle ya da koşmayla ortaya çıkar. Buna devam edildiği sürece ağrı artarak sürer. En sonunda hasta buna dayanamaz hale gelir ve durur. Dinlenmede ağrı hızla kaybolur. Dinlenme sırasında ağrının devam etmesi damar kireçlenmesinin ileri aşamasında söz konusu olur. Bu durumda hastanın bacaklarına yeteri kadar kan ve oksijen gitmez. Ağrı karakteristik olarak ayakları etkisi altına alır ve oldukça ciddidir. Özellikle gece sırt üstü yatıldığı zaman ağrının artması hastaları rahatsız eder.

Damar kireçlenmesindeki diğer belirtileri nelerdir?
Damar kireçlenmesi neden olur?

Damar kireçlenmesi oluşumunda çok sayıda risk faktörleri bulunur. Bunların kontrol altına alınması damar kireçlenmesinin geciktirilmesinde faydalı olabilir. Bazı risk faktörleri de değiştirilemez. Özellikle ailede birinci derece akrabalarda bu rahatsızlığın olması halinde, kişilerin daha dikkatli olmaları gerekir. Risk faktörleri arasında obezite, kolesterol yüksekliği, yüksek tansiyon, stres, diyabet ve sigara içmek oldukça önemli olanlardır. Ailede genç yaşta kalp krizi geçiren olması halinde, bu damar kireçlenmesinde uyarıcı bir etkendir. Bu kişide risk faktörleri bulunuyorsa, hemen önlem alınmalıdır.

Damar kireçlenmesi tedavisi nasıl olur?

Damar kireçlenmesi tedavisinde hedef, rahatsızlığın ilerlemesini önlemektir. Bu yüzden risk faktörleri tedavi edilir ya da engellenir. Kan basıncının düşürülmesi, sigaranın bırakılması, kolesterolün azaltılması, şeker hastalığının kontrol altına alınması gibi çalışmalar yapılır, hasta daha aktif olabileceği bir yaşama teşvik edilir. Erken aşamada tedaviye alınan hastalardaki damar tıkanıklığı kontrol altına alınır, damarlardaki kan dolaşımını düzenleyen ilaç tedavileri uygulanır. İleri aşamada hastalara cerrahi tedavi uygulanması gerekir. Cerrahi tedavide tıkanan damarda kan akımının sağlanması için, yapay damar greftleri yerleştirilebileceği gibi hastanın kendi damarından parçada yerleştirilebilir. Damar kireçlenmesi olan ince damarlara bile anjiyografi yapılarak müdahale edilebilir.
" } ] }