{ "title": "Dizde Kireçlenme Ameliyatı", "image": "https://www.kireclenme.gen.tr/images/dizde-kireclenme-ameliyati-8607.jpg", "date": "20.01.2024 09:17:09", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Dizde kireçlenme ameliyatı, dizde kireçlenme sorunu olan, kıkırdak dokusu aşınmış hastalar için uygulanır. Bu operasyon için farklı yöntemler kullanılabilir. İlk aşamada hastalara diz protezi yapılması düşünülür. Diz ekleminin yeniden fonksiyonunu yerine getirmesi amaçlanır. Bu operasyon hastanın yaşam kalitesini arttırır. Hastalar egzersiz yapmalarına, ilaç tedavisi uygulamalarına rağmen, günlük aktivitelerini kısıtlayacak derecede kireçlenme ağrısına maruz kalıyorsa, sosyal yaşamı etkileniyorsa öncelikle diz protezi yapılması gündeme gelir.

Dizde kireçlenme sorunu olan herkes diz protezi adayı olur. Özellikle şiddetli ağrı ve hareket kısıtlılığı olan kişiler uygulanan tedavilerden sonuç alınamadığında, diz protezi ameliyatı yapılır. Diz protezi total ve kısmi türde olur. Bunlar kireçlenmenin dizin neresini etkilediğine göre kullanılır. Diz protezi ameliyatı olan kişiler kullanılan cerrahi yönteme göre yaklaşık 3 gün kadar hastanede kalır. İlk günde yürüme, ikinci günde merdiven inme ve çıkma, üçüncü günde tek koltuk değneğiyle yürüyecek şekilde taburcu edilirler. Hastalar ameliyat edilen tarafa tam yükle genellikle basabilir. Yaklaşık 3 hafta kadar koltuk değneği kullanmaları da uygun olur. Ancak cerrahinin ve malzemelerin durumuna, kişinin genel sağlığına göre bu süre değişebilir. Dizde kireçlenme ameliyatı hastanın ağrısının geçmesi, yaşam kalitesinin arttırılması için uygulanır.

Dizde kireçlenme ameliyatı olunmazsa ne olur?

Dizde kireçlenme kendiliğinden azalacak ve geçecek bir rahatsızlık değildir. Bunu geçirecek bir ilaç ya da fizik tedavi yöntemi de bulunmamaktadır. Kireçlenme yüzünden ağrılar giderek artar ve bazı kişilerde kireçlenme olan tarafa doğru eğrilikte oluşabilir. Ağrı nedeniyle hastada farklı yürüyüş şekilleri ortaya çıkabilir. Vücutta bel, sırt ve kalça gibi bölgelerde de ağrı oluşabilir. Dizde kireçlenme bir ameliyatla başarılı bir şekilde tedavi edilebilir.

Dizde kireçlenme ameliyatı için diz protezi dışındaki yöntemleri nelerdir?

Dizde kireçlenme ameliyatı diz protezi yerleştirme şeklinde yapılabileceği gibi farklı yöntemlerle başka ameliyatlarda yapılabilir. Bunlar;

Artroskopik Debridman: Dizde kireçlenme ileri seviyede değilse, diz protezi yerleştirmek için erken olduğu düşünülürse ameliyat için bu yöntem tercih edilebilir. Bu diz protezi ameliyatına göre daha kolay yapılır. Sonrasında hastadaki iyileşme daha hızlı olur. Bu ameliyatta amaç hastanın ağrısının azaltılması ve diz protezi ameliyatının ötelenmesidir. Fakat bu dizde kireçlenme ameliyatı ileri derecedeki kireçlenmeler için yararlı olmaz.

Osteotomi: Dizde kireçlenme sadece iç tarafta olursa ve hastanın yaşı genç olursa bu yöntem uygulanabilir. Dizde kemikte yapılacak kesi ve düzeltmeler ile dizde yük binen aks değiştirilir. Fakat dizin öteki kompartmanları kireçlenmeden etkilendiyse, bu yçntem tercih edilmez.

Artrodez: bu yöntemle kireçlenme etkisinin olduğu eklem yüzeyi kesilerek çıkarılır, iki uç birleştirilerek tespit edilir ve kaynaması sağlanır. Bu şekilde dizdeki ağrı geçer. Fakat dizde hareket olmaz. Bu ameliyat enfeksiyon ve tümör olduğunda uygulanmaktadır. Ayrıca genç hastalarda da tercih edilebilir.

Kısmi diz protezi: bu dizde kireçlenme ameliyatı sadece iç ompartımanda kireçlenme olduğunda, 40 yaş üzeri hastalar için tercih edilir. Total diz protezine kıyasla küçük bir kesi açılarak gerçekleştirilir. Hastaların iyileşmesi de daha hızlı olur. Ancak dizde birden çok kompartıman etkilendiğinde bu yöntem tercih edilmez.
" } ] }