{ "title": "Eklem Kireçlenmesi", "image": "https://www.kireclenme.gen.tr/images/eklem-kireclenmesi.jpg", "date": "19.01.2024 12:46:42", "author": "Mustafa Engin Çoban", "article": [ { "article": "Eklem Kireçlenmesi, Yaşlanma ile meydana gelen bir hastalıktır, özellikle 40'lı yaşlardan sonra insan eklemleri yavaş yavaş bozulmaktadır. Eklem düzeyindeki kıkırdaklar parçalanmaya, tahrip olmaya ve incelmeye başlayarak eklem kireçlenmesine yol açmaktadır. Yaşlılığın vermiş olduğu sebeplerden dolayı yeni kıkırdak dokusunun yapımı yavaşlamaktadır. Bu sorunlar ile eklem sıvıları azalıyor boşluklar daralıyor ve eklem yüzeyi düzensiz bir hal alıyor.

Eklem Kireçlenmesi Belirtileri Nelerdir?

Özellikle kalça ve diz eklemi gibi eklem yerlerinde ağrı ve sızılar ortaya çıkıyor. Bu sızlar bir süre sonra tutukluk ve kişinin istirahat halinde bile ortaya çıkan ağrılara yol açıyor. Bütün bu sorunlar hareket etmekten ziyade kişinin uyku problemine bile yol açıyor. Bu sorunlar küçük eklemlerde de görülebiliyor örneğin, bayanların el-parmak eklemlerinde zaman zaman ağrılar ve elektriklenmelere rastlanıyor. Bu sorunların sonucunda eklem hareketlerinin kısıtlanması yaşlıları günlük yaşantılarında bir hayli zorluyor. Oturup ve kalkmakta güçlük çekiyor ve sabah tutuklukları baş gösteriyor böylece günlük işlerini yapmayı ve kişisel ihtiyaçlarını karşılamada zorluk çekiyorlar. Bu durum ilerledikçe eklem ağrıları ve şişlikleri daha da belirgin bir hal alıyor. Eğer sizde de eklem kireçlenmesi belirtileri var ise hemen bir fizik tedavi uzmanına görünmenizde fayda var.

Eklem ağrılarınızı azaltma ve daha rahat hareket edebilmek için kilolu iseniz kilo verip eklemlerine binen fazla yükten kurtulmalısınız. Egzersiz yapmaya özen göstermelisiniz yalnız egzersizlerin eklem harabiyetini artırmamasına dikkat etmelisiniz. Yürüme koşma gibi aktiviteler yerine yüzme ve benzeri sporlara yönelmelisiniz.

Eklem Kireçlenmesi Tedavisi Nasıl Yapılır?

Osteoartitin (Eklem Kireçlenmesi) tedavisinde kullanılan anti romatizmal ilaç, fiziki ve cerrahi yöntemleri de bulunmakta. Tabi bu tedavi yöntemleri hastanın ne kadar ilerlediğine veya şiddetine göre uygulanmaktadır. Romatizma hapı olarak bilinen ilaçları doktor onayı olmadan kullanmamak gerekiyor. Fizik tedavi uzmanlarına danışmadan masaj, kaplıca gibi değişik tedavi yöntemlerine başvurmak uzun dönemde kontrolü güç ciddi problemlere yol açıyor. Eklemlerinizi korumak istiyorsanız spor, egzersiz ve yürüyüş yapın. Eklem yerlerinizi burkma, sakatlamadan kaçının. Doğal yardımcılardan faydalanmaktan korkmayın yalnız bunları da doktorunuzun denetimi ve onayı ile gerçekleştirin.
" } ] }