{ "title": "Kalça Kireçlenmesi", "image": "https://www.kireclenme.gen.tr/images/kalca-kireclenmesi.jpg", "date": "21.01.2024 23:36:04", "author": "kader aslan", "article": [ { "article": "Kalça Kireçlenmesi: Doğuştan ya da çocukluktan gelen kalça çıkığı veya sorunları kalça kireçlenmesinin başlıca nedenlerindendir. Kalçaya isabet eden travmatik darbeler sebebiyle uyluk kemiğinin başıyla leğen kemiği arasındaki uyumun bozulması ile erken yaşlarda da görülebilir. Kadınlarda görülme oranları erkeklere göre daha yüksektir.

Kalça kireçlenmesi belirtileri nelerdir?
Kalça kireçlenmesi tedavisi nasıl yapılır?

Kalça kireçlenmesinin tedavisi ilaçla tedavisi mümkün değildir. İlk başlarda doktor ağrıları azaltmak maksadıyla ağrı kesici ilaçlar, fizik tedavi ve destekle yürümesi için baston önerir fakat bunlar tam bir tedavi olmamakla birlikte zamanla yetersiz gelir. Kalça kireçlenmesinde bir süre sonra cerrahi müdahale mecburi hal alır. Uyluk kemiği ile leğen kemiği arasına protez takılır.

Kalça protezi uyluk kemiği başı suni malzemeyle değiştirilerek yapay bir eklem elde edilir. Ameliyat yaklaşık bir saat sürer ve birkaç gün hastanede kalmak gerekir. Ameliyat olmuş kişinin iyileşmesi bir ayla altı ay arası sürebilir.

Kalça kireçlenmesi korunma yolları

Aniden ortaya çıkan kalça kireçlenmelerinde yapılacak bir şey yoktur. Fakat bazı durumlarda kalça kireçlenmesi önceden fark edilir. Bu durumda kalça kireçlenmesine yol açan etkenler ortadan kaldırılmaya çalışılır. Ayakta aynı pozisyonda durmak, beklemek eklemi yıpratır fazla kilolara dikkat edilmesinde fayda vardır zira fazla kilolar kalça kemiğinin yıpranmasına sebep olur.
" } ] }