{ "title": "Karaciğer Kireçlenmesi", "image": "https://www.kireclenme.gen.tr/images/karaciger-kireclenmesi.jpg", "date": "21.01.2024 22:12:39", "author": "orhan alem", "article": [ { "article": "
Karaciğer kireçlenmesi, tıptaki adı kalsifikasyon olan bir sağlık sorunudur. Buna benzer türlü iltihaplı karaciğer hastalıklarının iyileşmesi sonrasında meydana çıkabilmektedir. Bir rehabilitasyona gerek duymadan çözümlenebilecek bu sağlık sorunu için kesinlikle kararı profesyonel hekim verebilir. Karaciğerin kapsülünde, parenkiminde ve damar yapısında meydana gelebilen karaciğer kireçlenmesi durumu %21 olasılıkla diğer anomalilerle birlikte de görülebilmektedir. Bu anomalilerin uzuv malformasyonları ve kromozom anomalileri olduğunu görebilmek olasıdır. Bunun yanında enfeksiyon hastalıkları da bu sorunla birlikte rastlanan vaziyetler içinde yer almaktadır.

Karaciğer kireçlenmesi başka bir deyişle karaciğerdeki kalsifikasyonun tanısı ultrasonografik olarak konulabilir. Kireçlenmenin nerede meydana geldiği ne sebeple meydana geldiği ile ilgili bilgiler tedavide uygun yolu izleme sahibi olunmasına imkân sağlayabilir. Evrensel olarak baktığımızda ise kalsifikasyon oluşumunun altında yatan gerekçe patalojiye yönelik değişim gösterebilmektedir. Bu nedenler mekonyum peritonitisti, infeksiyonlar, neoplazik oluşumlar ve damar lezyonları buna benzer sorunlardır. Gebelik sırasında geçirilmiş birtakım enfeksiyonlara bağımlı olarak fetal karaciğerde kalsifikasyonların görülebilir. Bu enfeksiyonlara örneğin toksoplazma, varisella zoster, parvovirüs, CMV, kızamıkçık ve herpes simplek buna benzer rahatsızlıklar gösterilebilir. Ek Olarak nadir görülse de karaciğerde yer alan neoplazmlar da kalsifikasyona yol açabilir. Bunlara örneğin ise hamartom, hemangiom, teratom buna benzer noeplastik oluşumlar gösterilebilir. Fetusta ender olarak karşılaşılan meselelerden biri kalan safa taşlarının da gebelik sırasında kalsifikasyon oluşumuna ne sebeple olduğunu söyleyebiliriz.

Karaciğerdeki Kireçlenme Nedir?

Karaciğer kireçlenmesi, karaciğerin kapsülü içinde, damarın yapısında veya parenkiminde olmak şeklinde faklı lokalizasyonlarda bulunabilir. Yapılmış olan bir faaliyet sonucu diğer anomalilerle beraberde görülebildiği belirlenmiştir. Bu anomaliler uzuv malformasyonları ve kromozom anomalileridir. Ek olarak enfeksiyon hastalıkları da karaciğer kalsifikasyonuyla birlikte rastlanan diğer bir vaziyettir.

Karaciğerdeki KireçlenmeninTanısı: Ultrasonografik olarak karaciğerdeki kalsifikasyonun tanısı konulabilir. Karaciğerdeki kalsifikasyon parenkim içerisinde, damarın yapısında veya karaciğer kapsülünde görülebilmektedir. Kalsifikasyonun görüldüğü yer, huzursuzluk ile ilgili düşünce verebilir. Örneğin bağırsak delinmesi sonucu olarak meydana gelen mekonyum kireçlenmesi karaciğer kapsülü içinde görülürken, parenkimdeki kalsifikasyonlar ek olarak birçok patolojik olaylara bağımlı olarak gelişmektedir.

Karaciğerdeki Kireçlenmesinin Nedenleri: Altında yatan gerekçe patolojiye bağımlı olarak gelişmektedir. Bu patolojik durumlar mekonyum peritonitisti, damar lezyonları, infeksiyonlar ve neoplazik oluşumlar buna benzer sıkıntılardır. Mekonyum peritonitiste karaciğerde kapsül süresince kalsifikasyon görülmesinin haricinde karındaki içi zarında ve bağırsakların aralarında yaygın olarak kalsifiye odaklara rastlanır. Ek olarak bağırsak delinmesine bağımlı olarak bağırsakta genişlemiş sahalar ve karındaki içerisinde sıvı/akışkan birikmesi kalan asit bulgusu da görülebilir. Burada ekojenik bağırsak imajı bulunur ve bu vaziyette kistik fibrozis de akla gelmeli ve gerek kalan testler yapılmalıdır. Mekonyum peritonitistinde ayrıca gastroşizis, bağırsak atrezisi ve Hirschsprung rahatsızlığı buna benzer patolojik vaziyetlerle da karşılaşmak olasıdır. Gebelik Sırasında geçirilen birtakım enfeksiyonlar, karaciğerde kalsifikasyonların görülmesine gerekçe bulunabilir. Örneğin toksoplazma, varisella zoster, kızamıkçık ve sifiliz buna benzer enfeksiyonlar karaciğer parenkiminde lokalize kalsifiye sahalar oluşturabilir. Karaciğerdeki neoplazmlar zaman zaman görülürler ancak karaciğerde kalsifikasyona yollar açabilirler. Bunlara hemangiom, hamartom, teratom, vb. Neoplastik oluşumlar örnek gösterilebilir. Fetusta nadir olarak rastlanan safra taşları da karaciğerde kalsifiye görünüm oluşturabilen diğer bir vaziyettir. Karaciğerin iskemik infarktı da karaciğerde yaygın veya lokalize sahalar durumunda kalsifiye görünüme gerekçe bulunabilir. Bu statü karaciğerdeki damarların yetmezliği sonucu meydana gelen doku hasarına bağlıdır.
" } ] }