{ "title": "Kireçlenme Bitkisel Çözüm", "image": "https://www.kireclenme.gen.tr/images/kireclenme-bitkisel-cozum.jpg", "date": "20.01.2024 12:38:33", "author": "Kürşat YILDIRIM", "article": [ { "article": "
Kireçlenme Bitkisel Çözüm, Kireçlenme (Osteoartrit), yaşlılık hastalığı olarak bilinir. İnsanlar arasında çok karşılaşılan bir hastalık bu rahatsızlığın en önemli özelliği kronikleşmeye müsait olmasıdır. Kireçlenmeye kemik iskelet sisteminin rahatsızlığıdır. Daha çok eklem yerlerinde meydana gelir. Eklem kemiklerinin birbirine temas eden kısımları kıkırdak yapı ile kaplanmıştır. Kıkırdaklar kemik başlarının birbirlerine sürtünerek aşınmasını, hasara maruz kalmasını ve dış darbelerden korunmasını sağlar.

Kireçlenmeye karşı hangi bitkiler etkilidir?

Ülkemiz orta iklim kuşağında olması nedeni ile bitki örtüsü bakımından çok fazlaca çeşitlilik arz eder. Bu durumda hastalıkların şifası olan bitkilerde ülkemizde yeterli düzeydedir. Kireçlenmede kullanılacak bitkiler;

Okaliptüs; Ülkemizde kauçuk ağacı olarak bilinen bu ağaç daha çok nemli bölgelerde yetişir. Bu ağacın yapraklarından elde edilen yağın enerji verdiği, kireçlenme kaynaklı şişmeleri indirdiği bilinir.

Boswellia Serrata; bu bir reçinedir. Akgünlük bitkisinden elde edilir. Başta eklem ağrıları olmak üzere kıkırdak deformasyonu, romatoid artrit ağrılarının dindirilmesi, kireçlenmenin önlenmesi için kullanılır. Ülkemizde de yetişen bu bitkinin anavatanı Hindistan olup, bitki kurutulduktan sonra ezilerek toz şeklinde yenilebilir veya suya karıştırılıp içilebilir. Piyasada pratik kullanıma uygun tabletler şeklinde satılan ürünler de bulunmaktadır.

Omega 3; yağ asitlerinin kireçlenmeye neden olan biyolojik sıvıların oluşumunu engellediği, kıkırdakları aşındırdığı bilinen proteinlerin üretimini durdurduğu tespit edilmiştir. Eklem iltihaplanmasının yok edilmesinde de oldukça fazla öneme sahip omega 3 kıkırdak dokusunun tekrar oluşumuna katkı sağladığı bilinmektedir.

Yeşil çayı; Bin derde deva olan yeşil çayın etkisi kireçlenmede de görülmektedir. Günlük bir iki bardak yeşil çayın düzenli olarak tüketilmesi ile bu hastalığın birçok etkisini ortadan kaldırmak mümkündür. Eklem iltihapların oluşmasını engellediği, eklem yangılarını azalttığı ve ağrıları dindirdiği bilimsel olarak kanıtlanmıştır.

Aloe vera; Ülkemizde Güney Ege, Batı Akdeniz bölgelerinde yetişen bitkinin Aloe Barbendensis Miller türü kireçlenmeye iyi gelmektedir. Bitkinin tıp tarihindeki yeri milattan öncesine dayanır. Bitkinin dikenli uzun yaprakları fileto şeklinde kabuğu soyulur ve kauçuk'su etli kısmında bulunan jel sıkılarak çıkartılır. Ilık su ile karıştırılarak içildiğinde eklem korozyonlarından şişliklerin inmesine kadar birçok faydası bilinmektedir, bitkinin yararı nedeni ile bitkisel takviye ürünlerinden birçoğunun ana hammaddesini oluşturmuştur.

Kedi pençesi; Bir çeşit büyük ot görünümünde olan bitki, iltihap oluşumunu engelleyerek eklem şişliklerini azaltmaktadır. Kireçlenme kaynaklı yangı oluşumunu engelleyen bu bitki kireçlenme kaynaklı hasarların en azından devam etmesini durdurduğu bilinmektedir.

Çınar yaprağı; çınar yaprakları beş dakika kaynatılıp içildiğinde kireçlenmeye iyi gelmektedir. Bu fayda, şişliklerin inmesi ve ağrıların dinmesi şeklinde kendini gösterir.

Zencefil; bu bitkinin kireçlenmeye karşı etkisinin olduğu bilinmektedir. Kireçlenmeden kaynaklı şişliklerin inmesi ve ağrıların dinmesi için kullanıldığında faydası görülebilir. Bunun için zencefili mutfağınızdan eksik etmemeniz gerekiyor.

Kuşburnu; Kireçlenme ve romatizmal hastalık tedavisinde kullanıldığında olumlu sonuçlar alınmıştır. Kireçlenmeye karşı kuşburnu uygulaması çay şeklinde değildir. Isıl işleme tabi tutmak kuşburnunun içeriğindeki etkin maddeyi yok edebiliyor. Bu nedenle taze olarak ya da tozun suya karıştırılması ile tüketilmesi gerekir. Ayrıca pratik kullanım için piyasada kuşburnu tabletleri satılmaktadır.

Zerdeçal; bu bitki çiğnenerek tüketildiğinde eklem ağrılarını azalttığı tespit edilmiştir. Aynı zamanda şişlik ve enflamasyon (Yangı) oluşumuna da azaltmaktadır.

Uyarı ve önlemler nelerdir?

Kıkırdağın incelerek yok olması kemiklerin birbiri üzerine binmesine neden olur. Böylece iltihaplanma başlar. İltihabi oluşumun yok edilmesi için vücut sıvı salgılar bu sıvılar eklem yerlerinde kireç oluşumuna neden olur. İnsan vücudunda kireçlenmeye en müsait eklemler, bel, diz, kalça, ayak, el ve boyun eklemleridir. Bu eklemler sağlıklı yaşam için önem arz etmektedir. Bu nedenle aşırı kilo, aşırı spor ve beslenme düzensizliklerinden kaçınılmalı, olası kireçlenme belirtilerini hemen yok etmek için tedbir alınmalıdır.
" } ] }