{ "title": "Kulak Kireçlenmesi", "image": "https://www.kireclenme.gen.tr/images/kulak-kireclenmesi.jpg", "date": "19.01.2024 04:36:12", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Kulak kireçlenmesi, neden olduğu tam olarak bilinmeyen, ancak kalıtsal olduğu düşünülen iç kulak ve orta kulaktaki kireçlenmelerdir. Bu rahatsızlık kadınlarda daha fazla görülür. Toplumda 20-40 yaş arasındaki kişileri etkiler. Tedavisi zamanında yapılmazsa, hastada işitme kaybı gibi ciddi sonuçlara neden olabilir. Kadınlarda kulak kireçlenmesi sorunu yaşanır ve ihmal edilirse, hamilelik sürecinde işitme kaybı olabilir. Kulak kireçlenmesi farklı iki rahatsızlığı ifade eder. Bu rahatsızlıkların yerleşim yeri, meydana gelme sebebi, patolojileri farklıdır. Bunlardan ilki otoskleroz yapısal kireçlenme sorunudur. İç kulakta kemik yapısındaki bozulma, iç kulak girişindeki süngerimsi yapıdaki kemiğin ortaya çıkması, üzengi kemiğinin hareketsizleşmesiyle bu rahatsızlık ortaya çıkar. Bu şekilde olan kulak kireçlenmesi noktasal bir alanda meydana gelir. Rahatsızlığın patolojisi kemik yıkımı ve yeniden yapımıyla olur. İkinci rahatsızlık timpanoskleroz rasyonel kireçlenmeyi ifade eder. Orta kulaktaki deri altı yerler kireçlenmeden yaygın şekilde etkilenir.

Kulak kireçlenmesi nasıl belirti verir?

Kulak kireçlenmesi hastalarda kulağın işleviyle alakalı belirtilerle kendini gösterir. Bunlar kulak çınlaması ve işitme kaybı şeklinde ortaya çıkar.

Kulak çınlaması (Tinnitus): Normalde ileri yaşlardaki kişilerde kulak çınlaması olması doğal bir gelişmedir. Ancak yşı genç olan kişilere ortaya çıkan kulak çınlaması, ses travmasından, çevredekileri duymaması, kullanılan bazı ilaçlar olabilir. Çevresindeki sesleri duymayanlar, kulak sesinin yani kulağının içindeki gürültüleri duyar. Kulağın yanı sıra şiddetli gürültü ses travmasına yol açar. Bu işitme kaybının olmasına neden olabilir. İşitme kaybı kulak çınlamasının önemli sebeplerinden biridir. Aspirin, yüksek tansiyon ilaçlarını kullanan kişilerde de kulak çınlaması görülebilir. Stres, kaygı bozukluğu gibi psikolojik etkenlerde kişilerde kulak çınlamasına neden olabilir.

İşitme kaybı: Dış ortamdan gelen seslerin toplandığı yer kulak kepçesidir. Buradan sesler dış kulak kanalından kulak zarına gönderilir. Sesler kulak zarında titreşime neden olup, buradan sırasıyla çekiç, örs ve üzengi kemikçiklerine etki ederek hareket oluşturur. Bu kemikçikler kulak zarıyla iç kulak arasından iletişimi sağlar. Kemikçikler titreşimlerin iç kulağa gitmesini sağlar. İç kulağa ulaşan titreşimleri labirent karşılar. Burada işitme siniri aracılığıyla titreşimler beyne iletilir. Beyinde kendisine ulaşan sesleri analiz eder ve işitme gerçekleşir. Kulakta bu eylemlerin aksaması halinde, kişide işitme kaybı meydana gelir. Kulak kireçlenmesi hastası olanlarda meydana gelen işitme kaybı iletim tipidir. Hastalar kulaklarında doluluk, tıkanıklık gibi hisler içinde olur. Kendi sesleri bile kendilerine kuvvetli bir şekilde gelir. Bu nedenle kulak kireçlenmesi hastaları yavaş tonda konuşmaya başlar. Kalabalık yerlerdeki işitme duyuları daha iyidir. Eğer ağzında hışırtıya neden olan yiyecekler yerlerse, sesler kulağını rahatsız eder. Dış ortamdaki seslerin duyulması için, çiğneme eylemine ara verirler.

Kulak kireçlenmesi nasıl teşhis edilir?

Doktora kulak çınlaması ve işitme kaybı gibi sorunlarla başvuran kişiler ayrıntılı şekilde muayene edilir. Rahatsızlığın kalıtsal özelliği bulunduğundan, ailede kulak kireçlenmesi hastalığı araştırılır. Yapılan tetkiklerle otoskleroz tanısı yapılırsa, gecikmeden tedaviye başlanır.

Kulak kireçlenmesi tedavi yöntemleri nelerdir?

Hastalarda tedavideki ilk basamak ilaç tedavisidir. İlerlemiş hastalıklarda cerrahi yöntemde kullanılır. Ancak ilaç tedavisi başarılı olmadığında, cerrahi girişimde yapılamadığında, kulak kireçlenmesi hastaları için işitme cihazı kullanımı söz konusu olur. Erken aşamada tedaviye alınan hastalarda ilaç tedavisi oldukça başarılı olabilir. Bu tedavide kalsiyum tablet, sodyum fluorid tablet, D vitamini kullanılır. Hastalığın cerrahi olarak tedavisinde stapedotomi denilen yöntem kullanılır. Operasyonda üzengi kemiği yerinden çıkarılır, yerine metal ya da plastik protezler konur. Her hastalık gibi erken dönemde teşhis edilen kulak kireçlenmesi fazla olumsuzluğa neden olmadan tedavi edilebilir.
" } ] }