{ "title": "Omuz Kireçlenmesi", "image": "https://www.kireclenme.gen.tr/images/omuz-kireclenmesi.jpg", "date": "20.01.2024 04:12:10", "author": "Zelal Güvenç", "article": [ { "article": "Omuz kireçlenmesi, birçok sebebi var ancak en sık görülen sebeplerinden birisi, omuzlarda bulunan eklemlerin aşırı yük altında kalmasıdır. Eklemler ağırlık etkisi ile zamanla yaralanmaktadır. Omuz kireçlenmesinin sebepleri olduğunu söyledik ancak bazen hiç sebep yokken bile omuzda kireçlenmeler meydana gelebilmektedir. Duruş bozuklukları, seçilen mesleğin zorluğu, daha önce geçirilmiş eklem operasyonları, yaş gibi durumlar omuz kireçlenmesinde etkin olan bazı durumlardır.

Omuz kireçlenmeleri genellikle 45 yaşından sonra görülmeye başlar. 40 yaşından önce görüşmesi çok nadirdir. Çevremizde genellikle erkek bireylerde, kadınlara göre daha çok görülmektedir omuzlarda kireçlenmeler. Ancak kadınlarda ise diz ve el eklemlerinde görülen kireçlenmeler de erkeklere daha fazla görülmektedir. Kilolu bireylerin dizlerinde görülen, aşırı yük ile oluşmuş kireçlenmelerin tedavisi ise bir hayli zordur.

Omuz kireçlenmesi belirtileri nelerdir?

Omuz kireçlenmesinde en sık görülen belirti eklemde ağrıların ve sertliğin olmasıdır. Ağrılar hareket sonraları veya akşama doğru daha da artar. Eklemlerde meydana gelen sertlik birkaç dakika dinlenme ile geçer. Rahatsızlığı ilerlemiş hastalarda ise bu durum çok şiddetli ve sürekli olarak devam eder. Bu durumda ağrılar dinlenmeler ile geçmemektedir. Bunun için doktor kontrolünde verilen bazı ilaçlar kullanılmalıdır.

Omuz kireçlenmesi tanısı nasıl konulur

Vücuttaki belirtilerden, bulgulardan, kan testlerinden, röntgen filmlerinden konulmaktadır. Bu süreç için doktor kontrolü şarttır. Tedavi ise hastalığın dönemine ve şiddetine göre uygun bir şekilde yapılmaktadır. Eklemlerinde şekil bozukluğu ve çarpılmalar olan hastalar, basit ameliyatlar ile sağlıklarına kavuşabilmektedirler.
" } ] }