{ "title": "Orta Kulak Kireçlenmesi", "image": "https://www.kireclenme.gen.tr/images/orta-kulak-kireclenmesi.jpg", "date": "19.01.2024 13:50:18", "author": "Murat aydogan", "article": [ { "article": "Orta kulak kireçlenmesi, çok ciddi rahatsızlıklara neden olan bir durumdur. İlk aşamalarında çok önemsenmeyen ve kişilerde büyük rahatsızlıklara neden olmayan bu durum ilerlediği zaman oldukça rahatsızlık verici sorunlara neden olur. Orta kulak kireçlenmesi en çok daha önceden orta kulakla ilgili bir ameliyat geçirmiş insanlarda meydana gelmektedir. Bu durum aslında normal bir eklem kireçlenmesi gibi değildir. Bu nedenle kireçlenme denildiğinde kesinlikle diğer kireçlenmelerle karıştırılmamalıdır. Tıbbi olarak orta kulak kireçlenmesi hastalığına \"otoskleroz\"denilmektedir. Günümüzde çocuklarda dahil birçok kişi rastlanan bu problem genellikle zor ilerlediği için insanlarda büyük belirtilere neden olmaz. Fakat orta kulak kireçlenmesi yaşın ilerlemesine bağlı olarak ya da bazı hastalıkların kişilerde yaptığı bir etki olarak hızlanır ve yavaş yavaş kişide işitme sağlığının bozulmasına neden olur. Günümüzde işitme kaybı nedeniyle doktora giden her on hastadan altısında orta kulak kireçlenmesi meydana gelmektedir. Bu kadar yaygın bir şekilde görülen sorun için tıbbi olarak tabi ki birçok ilaç vardır. Fakat bu ilaçlar net olarak orta kulak kireçlenmesinin önüne geçememektedir. Bu nedenle beli bir zaman sonra normal olarak cerrahi operasyonlara ihtiyaç duyulur. Eğer sorun cerrahi operasyona ihtiyaç duyacak kadar büyümüşse bu durumda kişinin işitme sağlığı yarı yarıya azalmış demektir. Eğer sizlerde de en küçük işitme kayıpları var ise bu durumda sorun her neyse daha da ilerlemeden hızlı bir şekilde doktora giderek gerekli olan muayeneleri yaptırın. Aksi durumlarda çok büyük sorunlar yaşayabilirsiniz.

Yapısal olarak bu rahatsızlık, insanlarda orta kulakta bulunan kemikçiğin iş kulak ile komu olan duvarında meydana gelen kireçlenme sorunu nedeniyle katılaşması durumunda oluşmaktadır. Bu kireçlenme direk olarak orta kulakta bulunan üzengi kemiğinin hareketlerinin kısıtlanmasına neden olur. Bu durum ise kulağa gelen ses dalgalarının iç kulak sıvısına yeterli olarak iletilememesine neden olarak iletim tipi işitme kayıplarının ortaya çıkmasına neden olur. Orta kulak kireçlenmesi sorunu olan insanlarda bu durum tedavi edilmediği zaman ileri zamanlarda direk olarak iç kulağa da kireçlenme geçecektir. Bu durum ise işitme kaybının hemen hemen yüzde sekseninin gitmesine neden olacak ve kişi aynı zamanda hastalığın ortaya çıkarmış olduğu birçok rahatsızlıkla kişiye zarar verecektir. Bu nedenle orta kulak kireçlenmesi bekletilmeden tedavi edilmesi gereken bir durumdur.

Orta kulak kireçlenmesi belirtileri nelerdir?
Orta kulak kireçlenmesi için tanı nasıl konur?

Orta kulak kireçlenmesi tanısının konulabilmesi için fiziki muayene yetersiz kalmaktadır. Çünkü yapılan fiziki muayeneler sonrasında durum normal görülse bile kişide orta kulak kireçlenmesi bulunur. Bunun için kişide işitme testlerinin yapılması gerekir. Bu testler sonrasında işitme derecesi saptanır ve tıbbi görüntüleme cihazları kullanılarak orta kulak kireçlenmesi tanısı konur.
" } ] }