Kulak Kireçlenmesi Belirtileri ve Tedavisi
23 Temmuz 2024

Kulak Kireçlenmesi Belirtileri ve Tedavisi

Kulak Kireçlenmesi

Kulak kireçlenmesi, iç kulak ve orta kulakta meydana gelen ve nedeni tam olarak bilinmeyen ancak kalıtsal olduğu düşünülen bir rahatsızlıktır. Bu durum, genellikle kadınlarda daha sık görülür ve toplumda 20-40 yaş arasındaki bireyleri etkiler. Tedavi edilmediği takdirde, işitme kaybı gibi ciddi sonuçlara yol açabilir. Özellikle hamilelik sürecinde kulak kireçlenmesi ihmal edilirse, işitme kaybı riski artar. Kulak kireçlenmesi iki farklı rahatsızlığı ifade eder: otoskleroz ve timpanoskleroz. Bu rahatsızlıklar yerleşim yeri, meydana gelme sebebi ve patolojileri bakımından farklılık gösterir.

Otoskleroz

Otoskleroz, iç kulaktaki kemik yapısında meydana gelen bozulma sonucu oluşur. Bu durumda, iç kulak girişindeki süngerimsi yapıda kemik ortaya çıkar ve üzengi kemiği hareketsiz hale gelir. Otoskleroz, noktasal bir alanda meydana gelir ve patolojisi kemik yıkımı ve yeniden yapımı ile ilişkilidir.

Timpanoskleroz

Timpanoskleroz ise orta kulakta deri altındaki yerlerin yaygın şekilde kireçlenmesidir.

Kulak Kireçlenmesi Nasıl Belirti Verir?

Kulak kireçlenmesi, kulağın işlevi ile ilgili belirtilerle kendini gösterir. Bu belirtiler arasında kulak çınlaması (tinnitus) ve işitme kaybı bulunur.

Kulak Çınlaması (Tinnitus)

Kulak çınlaması genellikle ileri yaşlardaki kişilerde doğal bir gelişme olarak kabul edilir. Ancak genç yaşlardaki bireylerde kulak çınlaması, ses travması, çevresel faktörlerin farkında olmama veya bazı ilaçların kullanımı gibi sebeplerle ortaya çıkabilir. Kulak çınlaması, işitme kaybının önemli sebeplerinden biridir ve aspirin, yüksek tansiyon ilaçları kullanan kişilerde de görülebilir. Stres ve kaygı bozukluğu gibi psikolojik etkenler de kulak çınlamasına neden olabilir.

İşitme Kaybı

Dış ortamdan gelen sesler, kulak kepçesinde toplanır ve buradan dış kulak kanalına iletilir. Sesler, kulak zarında titreşim oluşturur ve bu titreşimler sırasıyla çekiç, örs ve üzengi kemikçiklerine iletilir. Bu kemikçikler, kulak zarı ile iç kulak arasında iletişimi sağlar ve titreşimlerin iç kulağa gitmesini sağlar. İç kulağa ulaşan titreşimler, labirent tarafından karşılanır ve işitme siniri aracılığıyla beyne iletilir. Beyin, kendisine ulaşan sesleri analiz eder ve işitme gerçekleşir. Kulakta bu eylemlerin aksaması halinde, işitme kaybı meydana gelir. Kulak kireçlenmesi hastalarında işitme kaybı iletim tipidir. Hastalar, kulaklarında doluluk ve tıkanıklık hissederler. Kendi sesleri bile kendilerine kuvvetli bir şekilde gelir, bu nedenle hastalar yavaş tonda konuşmaya başlar. Kalabalık ortamlarda işitme duyuları daha iyidir. Çiğneme sırasında rahatsız edici sesler duyduklarında, çiğneme eylemine ara verirler.

Kulak Kireçlenmesi Nasıl Teşhis Edilir?

Doktora kulak çınlaması ve işitme kaybı gibi sorunlarla başvuran kişiler ayrıntılı şekilde muayene edilir. Hastalığın kalıtsal özelliği bulunduğundan, ailede kulak kireçlenmesi hastalığı araştırılır. Yapılan tetkiklerle otoskleroz tanısı konulursa, gecikmeden tedaviye başlanır.

Kulak Kireçlenmesi Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Hastalarda tedavinin ilk basamağı ilaç tedavisidir. İlerlemiş hastalıklarda cerrahi yöntemler de kullanılır. Ancak ilaç tedavisi başarılı olmadığında ve cerrahi girişim yapılamadığında, işitme cihazı kullanımı gündeme gelir. Erken aşamada tedaviye alınan hastalarda ilaç tedavisi oldukça başarılı olabilir. Bu tedavide kalsiyum tablet, sodyum florid tablet ve D vitamini kullanılır. Hastalığın cerrahi olarak tedavisinde stapedotomi denilen yöntem kullanılır. Operasyonda üzengi kemiği yerinden çıkarılır ve yerine metal veya plastik protezler konur. Her hastalıkta olduğu gibi, erken dönemde teşhis edilen kulak kireçlenmesi, fazla olumsuzluğa neden olmadan tedavi edilebilir.

Kulak Kireçlenmesi Önleme Yolları

Kulak kireçlenmesini önlemek için aşağıdaki önlemler alınabilir:

  • Genetik yatkınlık varsa düzenli doktor kontrolü.
  • Yüksek sesli ortamlardan kaçınma.
  • Stres yönetimi.
  • Kulak sağlığını koruyucu beslenme ve yaşam tarzı.

Kulak kireçlenmesi hakkında daha fazla bilgi ve tedavi yöntemleri için uzman bir doktora başvurmanız önerilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Aydınay

23 Temmuz 2024 Salı

Kulaklarımda aşırı çınlama ve işitme kaybı yaşıyorum, acaba kulak kireçlenmesi olabilir mi? Özellikle hamilelik sürecindeyim ve belirtiler daha da arttı, bu durumda ne yapmalıyım?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Aydınay,

Kulaklarında çınlama ve işitme kaybı yaşaman oldukça rahatsız edici olabilir. Bu belirtiler kulak kireçlenmesi (otoskleroz) ile ilişkili olabilir, ancak hamilelik süreci de bu belirtileri artırabilir. Hamilelik döneminde hormonel değişiklikler, vücutta bazı farklılıklara sebep olabilir ve bu da kulak sorunlarını tetikleyebilir.

Bu durumda, bir kulak burun boğaz (KBB) uzmanına danışmanı şiddetle öneririm. Doktorun yapacağı muayene ve gerekli testler, sorunun kaynağını belirlemede yardımcı olacaktır. Ayrıca hamilelik döneminde hangi tedavi yöntemlerinin güvenli olduğunu da doktorunla görüşmende fayda var.

Sağlıklı ve huzurlu bir hamilelik dönemi dilerim.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Bacak Kireçlenmesi Belirtileri ve Tedavisi

Bacak Kireçlenmesi Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Ellerde Kireçlenme Belirtileri ve Tedavisi

Ellerde Kireçlenme Belirtileri ve Tedavisi