Boyun kireçlenmesi, boyun bölgesinde şiddetli ağrı ve boyun eklemlerinde sertleşmeye yol açan bir rahatsızlıktır. Boyun kireçlenmesi, boyunda bulunan eklemler ve üst omurga kemiklerinin zamanla aşınması nedeniyle ortaya çıkar. Gençlerde çok sık görülmeyen boyun kireçlenmesi 60 yaş üzeri kişilerde çok sık görülür. Tıp dilinde servikal spondilit, boyun osteoartriti ve boyun romatoit artrit gibi türleri olan boyun kireçlenmesi, geliştiği bölgelerde sürekli şikayete yol açan ve ilaç tedavisi bulunmayan bir rahatsızlıktır. Boyun kireçlenmesi tespit edildiğinde mutlaka vakit kaybetmeden tedaviye başlanmalıdır. Çünkü hastalık için önlem alınmadığında, hastalık zamanla daha kötüye gidebilir.
Boyun kireçlenmesi nedenleri nelerdir?
Yaş ilerledikçe boyun kireçlenmesi riski de artar. Omurgadaki disk, eklem ve kemiklerin zamanla yıpranması ve aşınması hastalığın en önemli nedenleri arasındadır. Bununla birlikte boyun kireçlenmesinin çok fazla nedeni bulunmaktadır. Boyun kireçlenmesinin en yaygın nedenlerini şu şekilde sıralayabiliriz;
Duruş bozukluğu: Baş ve boynun sürekli aynı pozisyonda tutulması, boyunda zamanla sertleşmeye neden olarak boyun kireçlenmesine yol açabilir.
Aşırı kullanma: Boyun çevresinde bulunan bazı eklemlerin çok fazla kullanılması boyun kireçlenmesi olasılığını arttırır. Diş gıcırdatmak, devamlı sakız çiğnemek veya uzun süre bilgisayar başında vakit geçirmek boyundaki bazı eklemlerin çok fazla kullanılmasına neden olarak kireçlenmeye yol açar.
Sakatlıklar: Düşme veya kaza gibi herhangi bir nedenden dolayı boyunda bulunan omurlar sakatlandığın boyun kireçlenmesi gelişme riskinde artış yaşanır.
Enfeksiyonlar: Beyin iltihabı, menenjit, Iyme hastalığı, omurga ya da kemik rahatsızlıkları boyun kireçlenmesine yol açabilir.
Boyun kireçlenmesi belirtileri nelerdir?
Boyun kireçlenmesinde başlangıç aşamasında boyun ve çevresinde şiddetli ağrılar ve sertleşme meydana gelebilir. Hastalık ilerledikçe ortaya çıkabilecek belirtiler;
- Yorgunluk hissi
- Boyunda başlayan, omuz ve kollara kadar yayılan ağrı
- Boyunda gıcırtı sesleri
- Baş ağrısı ve sersemlik hissi
- Uyku bozuklukları
- Duyarlılık artışı
- Eklemlerde şişme
- Asabiyet
- El ve kollarda uyuşma ve güçsüzlük
- Boyun bölgesinde kas spazmı
Boyun kireçlenmesi tedavisi nasıl yapılır?
Boyun kireçlenmesi tedavisinde amaç eklemlerde oluşan hasarı belirlemek ve yaşanan belirtileri engellemektir. Hastalığın şiddetine bağlı olarak farklı tedaviler uygulanabilir. Bu tedaviler;
- Boyun kireçlenmesi için boyun bölgesine steroit enjeksiyon uygulanabilir.
- Steroit olmayan iltihap söktürücü ilaçlar kullanılabilir. Bu ilaçlar bölgede oluşan ağrı ve şişliğe karşı iyi gelir.
- Fiziksel terapi ve egzersizlerle hastalık tedavi edilebilir.
- Bazı vakalarda medikal boyunlukların kullanılması faydalı olabilir. Boyunluklar boyun hareketlerini sınırlayarak hastalığın belirtilerini hafifletir.
- Kiropaktik manipülasyon omur dizilimi ve esnekliğini korumak için etkili bir tedavi yöntemidir.
Uygulanan tedavilere rağmen hastalıktan olumlu sonuçlar alınamamışsa doktorun kararıyla aşağıdaki cerrahilere başvurulabilir;
- Belirlenen eklemleri değiştirmek
- İltihap gelişen dokuyu almak
- Tendonları restore etmek
- Kemik çıkıntısı ve bel fıtığıyla alakalı gelişen omurilikteki baskıyı cerrahiyle ortadan kaldırmak.
Boyun kireçlenmesi belirtileri doğal tedavi yöntemleriyle de kontrol altına alınabilir. Evde boyun kireçlenmesi için alınabilecek önlemler;
- Sorunlu bölgeye buz kompresi uygulamak, bölgede yaşanan sertleşme ve ağrı için boyna buz koymak faydalı olur.
- Düzenli egzersiz yapmak, boyun eklemlerini çalıştıran egzersizler yaşanan şikayetleri azaltmak için uygulanabilir. Yüzme ya da yarım saatlik yürüyüşler oldukça faydalı olur.
- Sıcak banyo, sorunlu bölgenin 20 dakika kadar sıcak suya tutulması ağrıları ve şişliği hafifletir. Kasların gevşemesini sağlar.
- Duruş pozisyonuna dikkat etmek, özellikle sürekli bilgisayar başında çalışmak zorunda olan kişiler sırt ve boyun bölgesini destekleyerek oturmalıdır.
- Uyku sırasında boynu desteklemek, gece yatarken boynu desteklemek sabah kalkıldığında ağrı sorununa karşı iyi gelebilir. Bunun için boyna uygun bir yastık kullanmak gerekir. Aynı zamanda yatağın sert olmasına dikkat edilmelidir.
- Yoğa, sırtta oluşan gerginliği azaltarak gevşeme sağlar. Kireçlenme nedeniyle yaşanan belirtileri hafifletmek için oldukça etkili bir yöntemdir.
- Masaj terapisi, boyunda uygulanacak hafif masajlar kireçlenmeye bağlı gelişen ağrı ve sertleşmeyi hafifletir.