Akciğerde Kireçlenme Belirtileri ve Tedavisi

Akciğerde kireçlenme, genellikle uzun süreli sigara kullanımı veya zararlı maddelere maruz kalma sonucu ortaya çıkan bir sağlık sorunudur. Bu durum, akciğerlerin işlevini olumsuz etkileyerek ciddi hastalıklara yol açabilir. Koruyucu önlemler alınarak, sağlıklı bir yaşam sürmek mümkündür.
Akciğerde Kireçlenme Belirtileri ve Tedavisi
13 Eylül 2024

Akciğerde Kireçlenme


Akciğerler, vücudumuzun oksijen ihtiyacını karşılayan ve karbondioksiti dışarı atan hayati organlardır. Soluk alındığında, hava ağız ve burun yoluyla nefes borusundan geçerek bronşlar aracılığıyla akciğerlere ulaşır. Vücuttan toplardamar yoluyla gelen kirli kan burada temizlenir ve tekrar dolaşıma gönderilir. Göğüs kafesi içinde yer alan akciğerler, göğüs kafesi tarafından dış darbelere karşı korunur. Akciğerlerin esnek ve süngerimsi bir yapısı vardır. İki bölümden oluşan akciğerler, sağ ve sol lob olarak ayrılır. Sağ akciğer üç lobdan, sol akciğer ise iki lobdan oluşur.

Akciğer Hastalıkları


Akciğer hastalıklarının başında sigara kullanımı ve ağır çalışma ortamlarından kaynaklanan rahatsızlıklar gelir. Ayrıca, günümüzde yaygın olan ve "verem" diye bilinen akciğer kanseri de önemli bir sağlık sorunudur. Akciğer rahatsızlıklarının ana nedenleri arasında sigara ve tütün ürünleri ile maden ocakları gibi ağır çalışma koşulları bulunmaktadır. Bu etkenler, uzun vadede birçok akciğer hastalığına yol açabilir.

Bazı durumlarda, akciğerde "lekelenme" olarak adlandırılan bir kanser türü görülebilir. Bu durum, dünya genelinde insanların %20'sinde ortaya çıkabilen bir rahatsızlıktır. Lekelenme, iyi huylu veya kötü huylu olarak ikiye ayrılır. Sigara içenlerde daha yaygın olarak görülen bu lekelenmelerin çoğu iyi huylu olmasına karşın, bazı durumlarda kötü huylu olabilir.

Akciğerde Kireçlenme


Akciğerde kireçlenme, bazı kişiler tarafından kanser olarak nitelendirilebilir ancak bu durum genellikle hastalığın ilk aşamalarından biri olarak kabul edilir. Özellikle uzun süre sigara içenlerde, sigara içenlerin bulunduğu ortamlarda sürekli bulunanlarda veya maden ocakları ve sanayi fabrikaları gibi nefes yoluyla ağır metallere maruz kalan kişilerde görülür. Akciğer kireçlenmesi, bu zararlı maddelerin akciğer bronşlarına yerleşerek tabaka oluşturması ve nefes alıp verme kapasitesini azaltması ile ortaya çıkar. Bu rahatsızlık, uzun bir süre içinde gelişir ve ilerleyen aşamalarda kansere neden olabilir.

Akciğer Kireçlenmesine Nargilenin Etkisi

Sigara ve nargile içicilerinin her yerde bu alışkanlıklarını sürdürmeleri, pasif içicilerin de akciğer kireçlenmesine maruz kalmasına neden olabilir. Ayrıca, ağır metal içeren ortamlarda çalışan işçilerin yeterli koruyucu önlemler alınmadan çalıştırılması, maliyeti en aza indirme çabası içinde olan işverenlerin bencilliğinden kaynaklanmaktadır. Çalışma koşullarında gerekli koruyucu önlemler alınsa, çalışan işçilerin yaşam kalitesi ve sağlık durumu daha iyi olabilir. Ancak, insan sağlığı genellikle en son plana atıldığı için birçok aile reisi bu tür akciğer rahatsızlıkları ile mücadele ederek hayatını kaybetmektedir.

Türkiye'de Akciğer Kireçlenmesi

Türkiye'de ağır çalışma koşulları ve korunmasız çalışma ortamları nedeniyle akciğer kireçlenmesi gibi rahatsızlıklar oldukça yaygındır. Özellikle maden ocakları ve ağır kimyasallar üreten fabrikalarda çalışan işçilerin maruz kaldığı bu koşullar, ciddi sağlık sorunlarına yol açmaktadır.

Akciğer Kireçlenmesine Bağlı Hastalıklar

  • Akciğer zarında kalınlaşmalar,
  • Akciğer yetmezliği,
  • Akciğerde kireçlenme,
  • KOAH hastalığı
KOAH, kronik bronşit ve amfizem nedeniyle hava akımı tıkanıklığı veya yetmezliği ile karakterize edilen bir hastalıktır. Akciğerlerdeki kireçlenme, yeterli nefes alıp vermeyi engeller ve bu durum KOAH gibi yaygın hastalıklara yol açar.

Sağlıklı bir nefes alabilmek için insanların birbirine değer verdiği, bilinçli bir dünya yaratmak gerekir. Maddiyatın değil, insan sağlığının önemli olduğu anlaşıldığında, bu tür hastalıkların önüne geçilebilir. Sağlıkla kalın.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
soru
yurdagul 26 Nisan 2024 Cuma

Bendede var acaba kansermi cok korkuyorum dagal ve solust milimetrik kalsifik odak yaziyir bir bilginiz varmi

Cevap yaz
1. Cevap
cevap
Admin

Merhaba Yurdagul,
Öncelikle endişelerinizi anlıyorum. Ancak kesin bir şey söyleyebilmek için mutlaka bir doktora görünmenizi tavsiye ederim. Uzman bir hekim, gerekli tetkikleri yaparak size en doğru bilgiyi verecektir. Kendi kendinize teşhis koymak yerine bir uzmana başvurmanız en doğrusu olacaktır. Sağlıklı günler dilerim.

2. Cevap
cevap
Cihanefruz

Merhabalar çok geçmiş olsun diyerek başlamak istiyorum. Bu şekilde kendinizi tedirgin etmeyin öncelikle. Stresten uzak kalmaya çalışın ve kafanızdan bu düşünceleri silin. Ardından şehrinizde bulunan bir hastaneye giderek bir doktor ile görüşün ve muayene olun. Size en doğru bilgiyi ve en iyi yönlendirmeyi o yapacaktır. Geçmiş olsun. Sağlıklı günler.

Çok Okunanlar
Haber Bülteni