Boyun Kireçlenmesi Egzersizleri, Boyun kireçlenmesi rahatsızlığını önlemeye karşı alınacak önlemlerin başında yapılacak egzersizler gelmektedir.
Boyun Kireçlenmesini engellemek yapılacak hareketler
Gıdık Eritme için yapılan hareketler: Boyun ağrılarına karşı ve boyun sıkıntıları çekenler için oldukça faydalı olabilecek ve problemleri kökten çözebilecek olan boyun egzersizleri, bunun yanı sıra hamilelik sonrası ya da kilolardan arda kalan gıdık eritme egzersizleri de barındırıyor. Bu yapılan eritme operasyonunun adına gıdık eritme hareketleri olarak boyun kireçlenmesini engellemek adına kullanılabilecek hareketlerdir.
Başlangıç Pozisyonu: Boyun egzersizleri sırasında yapılan hareketlerde boynun düzgün bir şekilde tutulması oldukça önemlidir. Bu sebepten ötürü önce başlangıç (nötral adı verilen) pozisyon oluşturulur. Bu hedefle baş ile boyun düz bir biçime gelinceye kadar arkaya doğru çekilir. Bu esnada yüz tam ileriye doğru bakması gerekmektedir. Bu egzersizler bu pozisyonlar kullanılarak yapılmaktadır.
Kas Geliştirme Egzersizleri
Başı Öne Doğru Eğmeye Karşı Yapılan Direnç
Her iki el alın kısmına doğru konulmaktadır. Baş ön kısma doğru itilmeye doğru çalışılırken eller ile direnç yapılarak bu boyun kireçlenme rahatsızlığı ortadan kaldırılmış olur. Bu hareket yaklaşık olarak on saniye beklenmek suretiyle yapılması gerekmektedir.
Başı Arkaya eğmeye karşı yapılan direnç
Her iki elde baş kısmının arkasına doğru kullanılmaktadır. Baş kısmı arkaya doğru itilerek yapılan hareket ile eller ile direnç sağlanarak boyun kireçlenmesi engellenmiş olur. Bu hareket yine on saniye beklendikten sonra bırakılır. Hareket yaklaşık olarak 3-4 kez tekrar edilmesi gerekmektedir.
Başı yana eğmeye karşı yapılan direnç
Sağ el baş kısmının sağ yönüne doğru konur. Baş sağ yöne doğru itilerek sağ el yardımı ile direnç uygulanarak engellenmesi saklanmış olur. Bu işlem belli bir süre beklenerek devam edilir. Hareket 3-4 kez tekrar edilir. Bu yapılan hareket sonucunda sol el ile sola doğru da aynı biçimde tekrarlanması gerekir.
Başı döndürmeyle ilgili yapılan direnç
Sağ el baş kısmının arka kısmına doğru konur, sol el ise şakağa konularak egzersiz yapılır.
Sağ omzun üst kısmından bakmaya gayret eder bir şekilde elin direnç göstermesine karşı baş sağ yöne doğru dönmeye zorlanarak yapılır. Bu hareket de yaklaşık olarak 10 saniye beklenerek tekrar edilir. Yaklaşık olarak 3-4 kez tekrar edilmesi gerekir. Hareket zıt el değiştirilip aksi yöne doğru tekrar edilmesi gerekir.
Omuz kavşağını güçlendirme
Eller göğüs hizasına getirilip burun düzeyine doğru ve baş kısmında birleştirilerek birbirini ardına doğru itilerek yapılır ya da geri çekilir. Bu harekette belli bir süre beklendikten sonra bırakılır. 3 kez tekrar edilmesi gerekir.
Boyun kireçlenmesini korumaya yönelik yapılan Egzersizler.
- Baş kısmı yavaş bir şekilde sağ döndürülür ve belli bir süre beklenir. Ardından da başlangıç adı verilen pozisyona getirilip dinlendirilir. Aynı hareket yine aksi yönde yapılması gerekir. Bu hareket 5 kez tekrarlanması gerekir.
- Aşırı bir biçimde zorlanmaya neden olmadan beş kısmı çene ve göğse değecek bir biçime getirilerek öne doğru eğmeye çalışır. Daha sonra yine başlangıç şekline getirilip dinlendirilir. Baş yavaş bir biçimde arkaya doğru bükülür. Sonra yine aynı pozisyona doğru getirilip dinlendirilmesi gerekir. Bu hareket yaklaşık olarak 5-10 kez tekrarlanması gerekir. Ancak bu hareketi yaşlılar için yapılmasını önermiyoruz.
- Baş kısmı yavaş bir şekilde kulak omuz kısmına değecek kadar sağa eğilerek yapılır. Ardında ise başlangıç pozisyonuna getirilip dinlendirilir. Hareket aksi olan bir yöne doğru tekrarlanır ve yine dinlendirilir. Hareket yine 5-10 kez tekrarlanır.
- Baş kısmı saat yönünün olduğu tarafa doğru yapabildiğiniz kadar geniş ve tam bir şekilde çember çizebilecek hale gelene kadar döndürmek gerekir. Yani yukarı sola aşağı ise sağa doğru döndürülür. Aynı hareket yine tam tersi yönde yine tekrar edilir. Ardından da başlangıç pozisyonuna getirilip dinlendirilir. Yaşlılar için bu hareketin yapılmaması gerekmektedir. Aksi halde olumsuz sonuçlar doğurabilmektedir.
- Omuzu arka tarafa doğru birleştirilerek yapılan hareket türü ise her iki omuz yukarı kısma doğru kaldırılıp arka kısmında birleştirilir. Bu hareket de 10 kez tekrar edilmesi gerekir.